Bejelentkezés
Kérlek, jelentkezz be vagy regisztrálj
Avatar
Még nem regisztráltál?

Csatlakozz most! Ez INGYENES!
A teljes hozzáférés érdekében, a weboldalon összes funkciójához

Jelszavam visszaállítása - Felhasználónevem visszaállítása

Emlékezz rám

Testbeszéd

Testbeszéd a jóslásban!

“Titkos írás az arc, de annak, aki a kulcsát bírja, nyitott könyv.” (Jókai Mór)

Kezdhetném Én is azzal, hogy mennyire nincsenek tisztában az emberek a testbeszéd jelentőségével! Mennyire nem tudják, hogy sokkal meghatározóbb jellegű, mint a kimondott szó! És mennyire nem is értik azt, és nem figyelnek rá!

Pedig a testünk beszél, és sose hazudik, igaz ma már vannak olyan emberek, akik meg tudják erőszakolni a hazugság kedvéért a testüket, de ők nagyon is tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy tudják kezelni azt és alkalmazni!

Nagyon kevés ember és jós vallja be, hogy számunkra milyen jelentőséggel bír a testbeszéd ismerete! Az egyik alapvető és nagyon fontos tényező ahhoz, hogy az ügyfelünket jellemezni és érteni tudjuk.

Annak idején, amikor nem tudtam, hogy valójában mit is érzek az emberekből és miért is érzem azt sokat szenvedtem, hogy minden rezdülést és érzelmet felvettem másoktól. És csodák csodája mikor a marketing tanulmányaimhoz szükségem volt a testbeszéd ismeretére, akkor állt össze bennem minden és lettem kész arra, hogy megértsem magamat és másokat is!

A legfontosabb, amikor először találkozunk az ügyfelünkkel a kézfogás, nagyon sok mindent elárul már ez a másik személyről.

Allan Pease, a kommunikáció híres amerikai szakértőjének kifejezését használva, döglött hal kézfogás, amikor petyhüdt, laza a gesztus, sőt esetenként nyirkos, hideg a kéz. Ellenszenves üdvözlőgesztus az ilyen. Ha valakinek ilyen a keze, és nem adja vissza a másik kéz szorítását, akkor jobban jár, ha szimpla köszönéssel jelzi, figyel a másikra. Az ujjízület ropogtatása kézfogás során a kemény, vagány fickók gesztusa. Ezt nem igazán lehet hárítani, de legközelebb ilyen embernek nem nyújtunk kezet. Allan Pease szerint egy jó orrba vágással lehet viszonozni az ilyen kézfogást. A két kézzel való kézfogás érzelemtöbbletre utal. Ilyenkor bal kezünkkel a másik személy csuklóját, könyökét, vállát fogjuk meg. A könyök megfogása a közeli barátok, rokonok között jellemző, a vállfogást csak szoros érzelmi kötődés esetén alkalmazzuk, hiszen a másik ember szoros intim zónájába hatolunk.

Döglött hal kézfogás:ez nálunk semmi jóra nem enged következtetni, az ilyen ügyfél általában semmiben nem biztos, az életét mások irányítják, és befolyásolható személyiség, aki még magát sem vállalja fel így nem könnyű esetnek számít.

Ujjízület ropogtatása kézfogás: általában nyitott, határozott, makacs, öntudatos személyt jelenít meg ez a kézfogás. Az Ő személyiségéből adódóan könnyebben lehet kezelni és jósolni az ilyen ügyfeleknek, mert tisztában vannak magukkal és mernek szembenézni dolgaikkal, és természetesen tudják, hogy mit szeretnének.

Rendes kézfogás: ezzel az ügyféllel egyenrangú társ tudok lenni és érdeklődő, segítő kész és enged a gondolataiban olvasni, kutakodni, hogy együtt fejtsük meg a jövőjét.

Azért megemlíteném még, hogy a kéz fizikai állapota is sokat számít, gondolok itt arra, hogy hideg, meleg, verejtékes, száraz stb. mindnek van jelentősége!

Itt most nagyon hosszú lenne kitérni a mozgás testbeszédre, mivel addig, míg az ügyfelünket bekísérjük, már nem tudatosan de végigkísérjük és ez alatt az idő alatt a mozgásából még nagyon sok mindent, tudunk leszűrni jelleméből, tulajdonságaiból és főleg a lelkiállapotáról, hogy mi is történhetett és történik vele manapság az életében. Csak a zóna távolságokat említeném meg!

4 különböző zónatávolságra osztható:

1. Intim zóna - 15-45 cm között:
- a legfontosabb
- az érzelmileg közelállók hatolhatnak csak be ide
- létezik "szoros intim" zóna is, legfeljebb 15 cm-re terjed, és csupán fizikai érintkezés során érhető el

2. Személyes zóna - 46 cm - 1,2 m között:
- koktélpartikon, hivatalos és társas összejöveteleken, baráti találkozókon

3. Társadalmi zóna - 1,2 - 3,6 m között:
- idegenektől (a házhoz érkező mesteremberektől), és mindazoktól, akiket nem ismerünk eléggé

4. Nyilvános zóna - 3,6 m felett:
- ha nagy létszámú csoporthoz beszélünk.

Számunka ez is fontos, de igazán onnantól érdekes és számít, amikor leültetjük és elkezdünk jósolni számára.

- minden emberi kommunikációs jelzés közül a szem adja a leghívebb és legpontosabb jeladásokat, mivel központi helyet foglal el a testen, és pupillái önállóan működnek
- amikor valaki izgalomba jön, pupillája a normális nagyság négyszeresére tágulhat
- a dühös, elutasító ember pupillája viszont összeszűkül ------ "kígyószem"
- nagy szerepe van az udvarlásban (szemfesték ------ figyelem felhívása)
- ha egy nő szerelmes egy férfiba, kitágult pupillával néz rá, ezért kedvelik a szerelmesek a gyengén meg világított helyeket, ahol a pupillák kitágulnak
- a szerelmesek tudtukon kívül a pupilla tágulását figyelik: izgalomba hozza őket a másik pupillájának megnövekedése
- a csecsemők és a kisgyerekek szembogara nagyobb a felnőttekénél, és a pupillájuk állandóan tágul felnőttek jelenlétében, így magár irányítja a figyelmet
- gyakorlott kártyások tanulmányozása azt mutatja, hogy sötét szemüveget viselő partnerrel szemben általában kevesebbet nyernek
Nézésmódok

- tényleges alap a kommunikációra csak akkor létesíthető valakivel, ha egymás szemébe néznek
- ha valaki hazudik, vagy elhallgat valami fontosat, tekintete az együtt töltött idő alig 1/3 részében találkozik a miénkkel
- ha az illető az idő több mint 2/3-ában a szemünkbe néz, az két dolgot jelenthet: tág pupilla esetén érdeklődést, szűk pupilla esetén ellenségességet
- tehát: ha jó kapcsolatot akarunk kiépíteni valakivel, pillantásunknak az idő 60-70%- ban találkoznia kell az övével
- tárgyalásokon mindig kerüljük a sötét szemüveg használatát, mert azt az érzést kelti a másik félben, hogy bámulják őt az üveg mögül
- kultúránként meghatározott az az időtartam, ameddig egy egyén néz más valakire (dél-európaiak)
- nem csak az időtartamnak van jelentősége, hanem annak is, hogy az illető arcának és testének mely részére irányítjuk a tekintetünket.

Itt említem meg még a szemhez, hogyha valaki állandóan jobbra néz, akkor nem őszinte és talán azt is mondhatjuk, hogy hazudik. Ha valaki balra, akkor az igazat mondja és gondolja. Ha valaki beszéd közben vagy a mondandónk közben felfelé néz, akkor találja ki épp a történetét vagy mondandóját számunkra, arról nem is kell beszélnünk, ha valaki állandóan lesüti a szemét, az az ember nem őszinte és nem vállalja fel önmagát. Vele nagyon nehéz szót érteni vagy elmagyarázni, hogy mit szeretnénk közvetíteni számára.

Van még egy testrészünk, ami nagyon beszédes és ez a fülünk! Mégpedig a fülpiszkálás, ebben az esetben olyan témánál vagyunk, amikor az ügyfelünk nem szívesen hallja azt, amit számára mondunk. Ilyenkor mindig megállok és megpróbálom rávezetni, hogy miért fontos számára erről hallani!

Ugye, hogy nem is olyan könnyű mindenre figyelni egy ügyfélnél? Pedig nagyon fontosak ezek a nem verbális kommunikációs dolgok! És akkor még nem is beszéltem a testtartásról jóslás közben. Mert, ha az ügyfél a karjait összekulcsolja, akkor bezárkózik, és jelentheti számunkra, hogy maga a jóslás elől is bezár, és nem lesz könnyű dolgunk megnyitni az ilyen embert. A másik fontos dolog a számomra, hogy az ügyfél végig érdeklődést mutasson a jóslásra, ha észreveszem, hogy nem előre hajolva, hanem épp eltávolodva az asztaltól hátradőlve figyel, akkor tudom, hogy baj van!

Én nemcsak az érzéseimet, megérzéseimet és intuíciót alkalmazom a jóslás során, hanem már nem tudatosan a testbeszédet is! Ez is segít abban, hogy ha valaki hazudik vagy kellemetlen téma körül, járok, akkor tudjam, hogy mi a helyzet! Tudjam és értsem a másik embert, annak reakcióit és ki nem mondott gondolatait!

Mamadas Putas